Concursul "Asociația STINDARD - 5 ani de la înființare"

a luat sfârșit.

Rezultatele vor fi făcute publice în data de 10.12.2007

Seria I
16.10 - 15.11.2007

[Regulamentul concursului]1.
În anul 2006, Asociația Stindard a derulat un proiect de susținere a identității naționale într-una din regiunile istorice românești aflată astăzi în afara granițelor Țării, inițiativă susținută financiar de Ministerul de Externe. Despre ce regiune este vorba?


2.
Mormântul Eroului Necunoscut, devenit, în secolul XX, simbol național în multe țări, a fost amenajat și în România, în Parcul Carol I din București. În ce an a avut loc ceremonia funerară a înhumării osemintelor Eroului Necunoscut?
3.
Asemenea altor state, și în România a fost proclamată, prin lege, Ziua Drapelului, care este marcată de autorități și societatea civilă prin manifestări specifice. În ce dată sărbătorim această zi?
4.
Data de 29 iulie a fost aleasă pentru a fi sărbătorită Ziua Imnului, aceasta fiind proclamată de Parlamentul României în anul:5.
Ziua Eroilor, ziua în care sunt comemorați oficial toți cei au căzut pe câmpurile de luptă pentru libertatea neamului românesc, este sărbătorită, anual, într-o anumită dată, cu semnificații creștine. Care este această dată ?
6.
Care dintre zilele următoare este declarată, conform legii, sărbătoare națională?7.
În situația când drapelul României se arborează alături de un drapel de stat străin, drapelul României se va așeza, privind drapelul din față:8.
Din 1990, Imnul național al României este potrivit legii, "Deșteaptă-te române". Cu prilejul vizitelor, festivităților și ceremoniilor oficiale cu caracter internațional, Imnul național al României se intonează obligatoriu:

înaintea imnului național al altor state

9.
Principalul element al stemei României îl reprezintă acvila cruciată. Aceasta este din aur, reprezentată cu capul spre dreapta, cu aripile deschise și ținând în gheare:

în gheara dreaptă o sabie, iar în gheara stângă un buzdugan

în gheara dreaptă o sabie, iar în gheara stângă un fulger

10.
Pe pieptul acvilei stemei României se găsește scutul mic sfertuit - patru cartiere reprezentând, fiecare, provincii românești - cu insițiune. Ce simbolizează insițiunea scutului mic ?

Stema Țării Românești

Ținuturile Mării Negre

11.
Sistemul național de decorații al României, adoptat prin Legea nr. 29/2000, a reînviat rolul acestor simboluri în cadrul vieții publice a statului. Decorațiile (ordinele, medaliile, crucile) sunt organizate prin acte normative distincte, având o ierarhie specifică în cadrul sistemului. Care este cea mai înaltă decorație românească ?


Ordinul Național "Serviciul Credincios"
Ordinul Național "Steaua României"

12.
Ordinul Militar "Mihai Viteazul", cea mai înaltă decorație de război a României - păstrată în noul sistem național de decorații -, a fost acordat celor mai viteji ofițeri pentru fapte de arme cu totul deosebite. De la înființare, în 1916, și până în 1947, însemnul ordinului se prezenta astfel: cruce treflată, smălțuită și cu marginile de aur; în centrul ei, cifra regală încoronată. Ce culoare are smalțul acestei decorații ?

violet


13.
Prima Constituție a României a fost adoptată în 1866, fiind înlocuită cu cea din 1923. În perioada 1948-1989 au fost elaborate și aplicate constituții specifice regimului comunist. În ce an a fost adoptată actuala Constituție a României ?
14.
În urmă cu 130 de ani, tânăra Armată Română a participat, pe câmpurile de bătălie din Bulgaria, la cucerirea Independenței Țării. În cinstea celor ce și-au dat viața atunci, au fost ridicate monumente comemorative ce înfrumusețează și astăzi multe localități românești. Monumentul Vânătorilor din Războiul de Independență (1877-1878) din Ploiești a fost dezvelit în memoria celor 250 de eroi prahoveni ai Batalionul 2 Vânători, căzuți pentru cucerirea redutei Grivița la 30 august 1877. Acesta a fost dezvelit în ziua de 12 octombrie a anului:
15.
În acest an, s-au împlinit 90 de ani de la marile bătălii din vara lui 1917, unde ostașii români au dat pilde de vitejie legendare. În județul Vrancea, zona unde s-au purtat lupte crâncene în Primul Război Mondial, pentru a se păstra cu demnitate memoria celor căzuți pentru țară, au fost construite patru mari mausolee. Care dintre următoarele mausolee nu se află în județul Vrancea:

a) Mărășești
b) Mărăști
c) Mateiaș
d) Soveja

 


 

 


 

 

Copyright © 2002 www.stindard.ro