Asociatia Europeana de Studii Geopolitice si Strategice ”Gh.I.Bratianu”
 
 
 
 

 

 

11 noiembrie 2009

Marti, 11 noiembrie 2003, o coloana de transportoare blindate apartinand Batalionului 150 Infanterie Razboieni, care actiona in cadrul operatiunii Enduring Freedom din Afganistan a fost atacata cu focuri de arma automata in zona localitatii SPIN PODLAC. In urma incidentului sergentul major FOGORASI IOSIF - SILVIU a fost ranit mortal, iar sergentul major SAMOILA MIHAI - ANTON a fost grav ranit. Cateva zile mai tarziu, din cauza ranilor grave, Mihai, cel care a iesit pe turela TAB-ului pentru a-l scoate pe Silviu de sub focul inamic, a decedat. Militarii romani se intorceau dintr-o misiune umanitara.
Corpurile neinsufletite ale celor doi Eroi au fost aduse in localitatile lor natale, Alesd respectiv Beius. Ceremonialurile militare au fost impresionante, atat prin participarea unor inalte oficialitati militare si civile - Ioan Mircea Pascu, ministrul apararii, Gl. Mihail Popescu, seful SMG, atasatul militar al SUA, col. Ricard Mc Clellan - dar mai ales prin participarea la funeralii a marii majoritati a locuitorilor din cele doua orase bihorene.
Prin Decret al Presedintelui Romaniei a fost acordat celor doi subofiteri inaltul titlu de "Eroi ai Romaniei" si Ordinul "Virtutea Militara in Grad de Cavaler" cu insemne de Razboi. Cei doi Eroi au fost inaintati in gradul de sublocotenent p.m. Silviu era proaspat casatorit. Mihai era casatorit si a lasat in urma un baietel si o fetita. Nu dorim nimanui sa traiasca ceea ce au trait cei care au fost acolo si au trebuit sa priveasca in ochii parintilor, sotiilor dar mai ales a copiilor celor doi fosti colegi.
Cercurile "Cultul Eroilor" din liceele pe care le-au absolvi cei doi Eroi bihoreni, le poarta numele.

1 iunie 2009

Asociatia Civica Raionala "Gheorghe Asachi" - Herta impreuna cu Asociatia Stindard, va invita luni, 1 iunie 2009, ora 11.00, sa luati parte la actiunile festive reunite cu genericul "ARC PESTE TIMP. VALORI PERENE ALE HERTEI IN SPATIUL CULTURAL ROMANESC", prilejuite de celebrarea la Cernauti implinirii a 180 de ani de la aparitia primei publicatii de presa romaneasca, "ALBINA ROMANEASCA", in cadrul Anului Asachi (140 de ani de la trecerea la cele vesnice a marelui  carturar roman).
Actiunile festive se vor derula la sediul Consulatului General al Romaniei la Cernauti (Strada Skilna, nr. 16).
Programul detaliat al actiunilor:

 • Expozitia "Pictorii familiei Verona. Pictori de astazi ai Hertei".
 • Intalnire culturala cu Tudor Verona, fiul pictorului Paul Verona si cu urmasii familiei Holban;
 • Masa rotunda cu tema "180 de ani de presa romaneasca" - celebrarea implinirii a 180 de ani de la aparitia publicatiei "Albina romaneasca" (prima gazeta romaneasca politica si literara din Moldova), sub ingrijirea lui Gheorghe Asachi.
 • Moment artistic.
Director proiect: Teodoreanu Alexandru

17 mai 2009

Duminică, 17 mai a.c., între orele 10-15, Oficiul Național pentru Cultul Eroilor organizează Ziua Porților Deschise la sediul din str. Candiano Popescu nr. 6, sector 4 - situat în Castelul Țepeș din Parcul Carol I.
Contact: Ion Roncea, tel: 0726.10.40.95

20 februarie 2009

In data de 20.02.2009, la Saloanele Jockey Club din str. Episcopiei nr. 9, Bucuresti, a avut loc seara culturala cu tema:

PORTRET DE CREATIE
al poetei , compozitoarei si interpretei
Eugenia CIMBOROVICI TEODOREANU (Tinutul Herta)

PARTICIPANTI: poetul George Calin, Tudor Verona, Tania Holban, Dan Hurmuzache, criticul literar Stefan Hostiuc, Doina Ghitescu, prof. Gheorghina Gusulei din Dorohoi, Silvestru Bidascu de la Liceul de arta din Botosani, prof. Cristian Parvucica impreuna cu un grup de elevi ai Liceului "Gheorghe Asachi" din Bucuresti.
Activitatea a fost moderata de catre poetul Vasile Capatana.

24 ianuarie 2009

Asociația Coolturală " Nouă ne pasă!" organizeaza o plimbare " Pe urmele lui Cuza prin București". Întâlnirea va avea loc sâmbătă 24 ianurie 2009 în fața Facultății de Istorie, Universitatea București (Bulevardul Regina Elisabeta, nr 4-12, sector 5), orele 12.00.
Detalii pe site-ul: Pe urmele lui Cuza prin Bucuresti.

 

18 ianuarie 2009

Fundatia civica "Gheorghe Asachi" din Ucraina, cu sprijinul Asociatiei STINDARD, au organizat un sir de manifestari cultural-artistice in memoria pictorilor familiei Verona (Artur, Paul si Nicolae) in comuna Tarnauca, orasul Herta din Ucraina.

25 septembrie 2008

Muzeul Militar National impreuna cu Serviciul de Informare si Relatii Publice al Armatei Franceze organizeaza, cu sprijinul Asociatiei STINDARD, expozitia

"Români si Francezi pe frontul Primului Razboi Mondial"

Expozitia, gazduita de Palatul Parlamentului, sala Constantin Brancoveanu, va fi vernisata in ziua de 25 septembrie a.c. ora 18.00.

Ziua Eroilor - 5 iunie 2008

Joi,5 iunie, la orele 12.00, în toate lăcașele de cult se vor trage clopotele, în instituțiile publice și unitățile de învățământ se va păstra un moment de reculegere.
In Capitală vor avea loc ceremonii oficiale la:

 • Mormântul Ostașului Necunoscut situat în Parcul Carol I;
 • Cimitirul Eroilor Revoluției;
 • Cimitirul Militar Ghencea;
 • Cimitirul Israelit "Filantropia";
 • parcela de onoare din cimitirul Reînvierea;
 • Monumentul Eroilor Patriei din fața Universității Naționale de Apărare;
 • Monumentul Eroilor Jandarmi din Parcul Cișmigiu,
 • Monumentul Pompierilor din fața hotelului Mariott și
 • Parcela Eroilor de pe D.N. 1 în fața Academiei de Poliție.
O ceremonie va fi organizată la ora 14.30 la Monumentul Ultimul Străjer al Capitalei de la aeroportul Băneasa.
(Corespondent: Dr. Catalin FUDULU).

Zilele Muzeului Militar - 10-11 mai 2008

V-aţi întrebat vreodată cum ar arăta să vedeţi pe cineva îmbrăcat în echipamentul de luptă al unui soldat roman sau dac, al unui dorobanţ din Războiul de Independenţă (1877-1878) al unui infanterist din primul Război Mondial (1914-1919) şi, de ce nu, o amazoană?
În cazul în care nu aţi avut şansa să asistaţi la o asemenea demonstraţie, aveţi ocazia să o faceţi cu prilejul Zilelor Muzeului Militar Naţional Ferdinand I (10-11 mai 2008), organizate în municipiul Bucureşti la sediul Muzeului Militar Naţional (str. Mircea Vulcănescu 125-127, sectorul 1).
Intrarea publicului este liberă în intervalul orar 10-14. De asemenea, pe aleile muzeului aveţi posibilitatea de a admira şi, eventual, de a achiziţiona diverse medalii, timbre, fotografii sau cărţi poştale de colecţie.
Lângă Pavilionul Aviaţiei au loc demonstraţii de tragere cu armament din Primul Război Mondial, iar la intrarea în Pavilionul Uniformelor puteţi analiza modul de funcţionare al unei baliste sau echipamentul actual al infanteriştilor români.
In sectiunea foto puteti vedea cateva instantanee. Sponsorii principali ai evenimentului sunt Asociaţia Stindard şi Depozitul Central.
(Corespondent: Dr. Catalin FUDULU).

Masa rotunda - 27 martie 2008

Joi, 27 martie 2008, în sala de festivități a Muzeului Militar Național s-a desfășurat:

Masa rotunda "Basarabia, pământ românesc"

prilejuită de aniversarea a 90 de ani de la Unirea Basarabiei cu Țara.
Cu această ocazie, Asociația Stindard a lansat Calendarul (de perete) 90 de ani de la Unirea Basarabiei cu Țara - editat pentru perioada martie 2008 - martie 2009.

Calendarul conține imaginile unor personalități românești (Ion Creangă, Nicolae Grigorescu, Mihail Kogălniceanu, Gheorghe Asachi, George Enescu, I.L. Caragiale, Nicolae Iorga, Mihai Eminescu și Constantin Brâncuși), dar și ale unor monumente ale eroilor români (Mormântul Ostașului Necunoscut, Arcul de Triumf și Complexul monumental de la Carei).
Imaginile sunt însoțite de explicații sugestive, iar calitatea hârtiei recomandă de la sine lucrul bine făcut.
(Corespondent: Dr. Catalin FUDULU).

 

Simpozion - 12 martie 2008

Miercuri, 12 martie 2008, Asociatia STINDARD, in parteneriat cu Oficiul National pentru Cultul Eroilor, Centrul Cultural al Ministerului Internelor si Reformei Administrative si Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti au organizat:

Simpozionul "Eroi si monumente".

Manifestarea care a fost moderată de către domnii:
 • prof. univ. dr. Alexandru BARNA - Facultatea  de  Istorie,  Universitatea  Bucuresti,
 •  prof. univ. Virgil  Z.  TEODORESCU  și
 •  Dr. Cătălin FUDULU,
 • s-a bucurat de participarea profesorilor de istorie din Capitală și din județele Constanța, Ilfov, Hunedoara și Gorj.
  Autorii care au susținut comunicări s-au referit, printre altele, la monumentele bucureștene Avântul Țării, Ultimul Străjer al Capitalei și Eroilor Sanitari.
  Domnul prof. univ. dr. Alexandru Barnea a apreciat ca laudabila initiativa organizatorilor - Asociatia Stindard si Oficiul Național pentru Cultul Eroilor -, sperând ca această manifestare să nu fie una singulară, dascălii având menirea de a-i apropia pe tineri de monumentele noastre comemorative, ce sunt, din păcate, de foarte multe ori uitate.
  Cu acest prilej, Radio România a transmis un reportaj dedicat acestui eveniment si monumentelor istorice din țara noastră.
  Director proiect: Prof. Tudor Viorel.

   

  Herta - decembrie 2007

  In anul 2007, Asociatia STINDARD, in colaborare cu Departamentul pentru Relatii cu Românii de Pretutindeni, a desfasurat activitati pentru afirmarea si promovarea identitatii etno-culturale românesti a localitatilor Herta, Mogosesti, Becesti si Fundoaia - adevarate vetre spiritual-crestine ale Tinutului Herta, azi in Ucraina.
  In sectiunea foto puteti vedea cateva instantanee.
  (Coordonator proiect: Alexandru Teodoreanu)

   

  REZULTATELE CONCURSULUI ONLINE

  Premiul I - Prof. Oltea Preluca - Suceava.
  Premiul II - Carmen Carnat - Com. Pianu, jud. Alba.
  Premiul III - Cezara Gaina - Suceava.

  Mentiuni
  Ioana OLAN - Iasi
  Lavinia RUS - jud. Alba
  Alexandra HARABAGIU - Suceava
  Stefana Elena URSU - Suceava
  Liana PRECUPESCU - Alba Iulia
  Raluca BLINDU - Suceava

  Rezultate concurs online
  - "Parlamentul României - 145 de ani"

  In perioada 22 aprilie - 10 iunie 2007, Asociatia STINDARD a desfasurat
  concursul online
  "Parlamentul României - 145 de ani".
  Concursul este dotat cu premii in valoare totala de 600 lei.
  Regulamentul concursului.

   

  Oficiul National pentru Cultul Eroilor - Ziua portilor deschise - 12 mai 2007

  Sâmbătă, 12 mai, între orele 10 00 şi 15 00, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor organizează Ziua Porţilor Deschise la "Castelul Ţepeş".
  Aflat în apropierea Memorialului Eroilor Neamului din Parcul Carol, sediul Oficiului este replică a Cetatăţii Poenari din judeţul Argeş.
  Clădirea a împlinit, în 2006, 100 de ani de existenţă, fiind una dintre puţinele construcţii realizate pentru expoziţia din 1906 care au supravieţuit trecerii timpului.
  Intrarea este gratuita pentru toti cei care doresc sa viziteze şi să cunoască istoria acestei bijuterii arhitectonice a Capitalei.

   

  Sesiunea de referate
  si comunicari stiintifice - Istorie

  Faza pe municipiul Bucuresti
  9 mai 2007, ora 08.45
  Locatie: Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir

   

  Simpozion dedicat Zilei Victoriei

  Scoala Generala nr. 198 organizeaza in data de 9 mai un simpozion dedicat Zilei Victoriei.
  La acest eveniment participa elevi si profesori din sectorul 6 al Capitalei.

  Concurs de istorie la Muzeul Militar National

  Cu ocazia implinirii a 130 de ani de la Proclamarea Independentei Romaniei, Muzeul Militar National "Regele Ferdinand I", organizeaza in data de 8 mai 2007, incepand cu ora 10.00, concursul cu tema " Suntem independenti, suntem natiune de sine statatoare".
  Activitatea este realizata in parteneriat cu Primariile Sectoarelor 6 si 1 si revista "Magazin Istoric". La concurs participa cate 5 scoli generale din fiecare sector.
  Echipele vor fi formate din cate 3 elevi de clasa a VIII-a, castigatorii fiind premiati cu aparatura electronica si cu abonamente la revista "Magazin Istoric".
  Concursul este la a V - a editie.
  (Sursa: Primaria Sectorului 6)

   

  Olimpiada de Istorie - Faza pe sector, Bucuresti - 17 februarie 2007

  n data de 17 februarie 2007, in Municipiul Bucuresti s-a desfasurat faza pe sector a Olimpiadei de Istorie.
  Participarea elevilor din clasele a VIII - XII a fost sub nivelul anilor precedenti datorita desfasurarii, in aceeasi zi, a Olimpiadei de Matematica.

  Rezultatele obtinute la Olimpiada de Istorie, faza pe Sectorul 5, Bucuresti
  - Elevii calificati
  .

  Rezultatele partiale obtinute la Olimpiada de Istorie, faza pe Sectorul 6, Bucuresti
  - Elevii calificati
  .

   

  Comunicat de presă - 31 ianuarie 2007

  Miercuri, 31 ianuarie 2007, la Colegiul National "Gheorghe Sincai" s-a desfasurat sesiunea de comunicari stiintifice a profesorilor de istorie din Capitala, organizata de Filiala Bucuresti a Societatii de Stiinte Istorice din România.
  Au fost prezentate 20 de lucrari din 23 inscrise.
  Rezultatele finale vor fi anuntate in sedinta din data de 28 februarie care se va desfasura incepand cu ora 09.00, la Colegiul National "Gheorghe Sincai".
  (Corespondent: Profesor Viorel TUDOR)

   

  Comunicat de presă - 28 decembrie 2006

  In cadrul proiectului "Marcarea originii etnice si a vechimii unor sate si biserici - monumente istorice ale românilor din Tinutul Herta (azi în Ucraina) în anul aniversar 2006" cu finantare de la Departamentul pentru Relatii cu Românii de Pretutindeni - Ministerul Afacerilor Externe, Asociatia STINDARD si Fundatia civica raionala "GHEORGHE ASACHI" - Herta, impreuna cu Consiliul Raional Herta, regiunea Cernauti, Ucraina, au inaugurat:
  - la 10 decembrie 2006, Panoul aniversar instalat la intrarea in satul Buda Mica - 545 de ani de la prima atestare documentara - la 12 august 1461, Stefan cel Mare si Sfânt a emis HRISOVUL de DANIE catre boierul român HUSIN;
  - la 10 decembrie 2006, Placa de marmura instalata pe zidul bisericii ortodoxe "Duminica tuturor sfintilor", din satul Buda Mica - prima atestare 1818, când a fost rezidita de boierul român Damian Holban;
  - la 12 decembrie 2006, Placa de marmura instalata pe zidul catedralei ortodoxe si biserica domneasca "Sfantul Spiridon" din Herta - 250 de ani de la prima atestare documentara;
  - la 14 decembrie 2006, Panoul aniversar instalat la intrarea in satul Buda Mare - 545 de ani de la prima atestare documentara - la 12 august 1461, Stefan cel Mare si Sfânt a emis HRISOVUL de DANIE catre boierul român HUSIN;
  - la 16 decembrie 2006, Panoul aniversar instalat la intrarea in satul Mihoreni - 545 de ani de la prima atestare documentara - la 25 aprilie 1461, Stefan cel Mare si Sfânt a acordat satul ca privilegiu românului Toma Cânde (boier de sfat în Scaunul Moldovei);
  - la 16 decembrie 2006, Placa de marmura instalata pe zidul bisericii ortodoxe "Sfintii Voevozi", din satul Mihoreni - prima atestare 1780.
  Asociatia STINDARD a inmânat mape cu harti istorice (sec. VIII i.h. - sec. XX d.h.) Scolilor Medii din raionul Herta si Liceului "Gheoghe Asachi" din Herta.
  Actiunile au fost dedicate aniversarii a 15 ani de la reinfiintarea raionului Herta.
  In sectiunea arhva foto puteti vedea cateva instantanee luate la aceste evenimente .

  Coordonator proiect: Alexandru TEODOREANU.

  REZULTATELE CONCURSULUI ONLINE - 8 decembrie 2006

  Publicarea rezultatelor 8 decembrie 2006 (dupa verificarea raspunsurilor primite prin posta).
  Concursul online "Epopeea Independentei" s-a incheiat.
  Raspunsurile au fost postate la pagina dedicata concursului.
  Concursul este dotat cu premii in valoare totala de 600 lei.

  Comunicat de presă - 22 noiembrie 2006

  In data de 22 noiembrie 2006, Asociatia STINDARD impreuna cu CENTRUL CULTURAL al Ministerului Administratiei si Internelor si Liceul MARIN PREDA au organizat, la sala Nichita Stanescu a Centrului Cultural al M.A.I. (str. Mihai Voda nr.17, Bucuresti), spectacolul
  Interspatii culturale,
  cu participarea formatiilor artistice din:
  - Scoala generala - comuna Alexeni, judetul Calarasi
  - Liceul Marin Preda - Bucuresti.
  - Grupul scolar N. Kretulescu - Bucuresti.

  Reconstituirea bataliei Bucurestiului

  La 90 de ani de la intrarea României în Primul Razboi Mondial, Muzeul Militar National a organizat la data de 2 septembrie 2006, in apropierea forturilor de la Mogosoaia, o actiune de reconstituire istorico-militara a unui moment din batalia Bucurestiului. La activitate au paricipat si membrii asociatiei STINDARD.
  Detalii privind desfasurarea activitatii puteti afla in Observatorul militar nr. 34 si 35/2006.
  (Sursa: Observatorul militar nr. 34/2006).

  10 iunie 2006

  In data de 10 iunie 2006, Asociatia STINDARD impreuna cu CENTRUL CULTURAL al Ministerului Administratiei si Internelor a organizat, la sala Marin Preda a Centrului Cultural al M.A.I. (str. Mihai Voda nr.17, Bucuresti), lansarea cartii de cantece si versuri de inspiratie crestina pentru romanii de pretutindeni
  IN GRADINA CERULUI,
  autor Eugenia Cimborovici-Teodoreanu,
  poeta, compozitoare, ziarista si solista cunoscuta din Tinutul Herta (azi in Ucraina).
  Autoarea a interpretat cantece si versuri selectionate din intreaga sa creatie.
  Au interpretat din versurile autoarei:
  - actrita Doina GHITESCU - Ansamblul "Ciocarlia" al M.A.I.,
  - poeta Ligia Mihaela POPESCU.
  Moderator: critic literar si scriitor Stefan HOSTIUC, originar din Nordul Bucovinei.
  In galeria foto puteti vedea cateva instantanee de la aceasta frumoasa manifestare cultural artistica!

  9 iunie 2006

  In data de 9 iunie 2006, la Colegiul National "Gheorghe Sincai" din capitala, a avut loc ceremonia premierii elevilor claselor a VIII-a - a XII-a care au ocupat locurile I, II si III la olimpiada organizata de catre Inspectoratul General al Municipiului Bucuresti la disciplina istorie, in anul 2006. Cu aceasta ocazie, Asociatia STINDARD a oferit, pentru al doilea an consecutiv, premii in carti cu tematica istorica in valoare de 330 lei.

  1 iunie 2006
  Grupul scolilor si liceelor din cartierul Drumul Taberei comemoreaza Ziua Eroilor la Mausoleul Eroilor din Cimitirul Ghencea Militar.
  Scolile Generale nr. 156 si 198 impreuna cu Liceul Economic nr. 5 "Costin C. Kiritescu" participa la ceremonialul organizat de Uniunea Nationala a Veteranilor de Razboi si parohia ortodoxa Militari la Monumentul Eroilor din comuna Militari, amplasat pe str. Dealul Tugulea colt cu Bulevardul Uverturii, Bucuresti, sector 6.
  (Corespondent: Profesor metodist Viorel TUDOR)

  11 mai 2006

  În data de 10.05.2006, la Colegiul National "Elena Cuza" din Capitală, a avut loc sesiunea de referate si comunicari stiintifice ale elevilor din invatamantul liceal la disciplina istorie. Activitatea a fost organizata de Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti in colaborare cu asociatia STINDARD. Continuare.

  25 octombrie 2005

  Asociația "STINDARD" , în colaborare cu Primaria sectorului 6 și Inspectoratul școlar Teritorial, a organizat la Muzeului Militar Național, luni, 24 octombrie, cu ocazia Zilei Armatei Române, concursul "Mari batalii din istoria moderna, în lupta pentru apararea țarii și întregirea neamului". În fața unei numeroase asistențe, la concurs au participat echipaje (câte 2 elevi) din 11 licee și grupuri școlare bucureștene situate în sectorul 6.

  Mai pregatiți s-au dovedit a fi elevii Liceului Tudor Vladimirescu, care au ocupat locul I. Asociația "STINDARD" a înmânat câștigatorilor diplome de merit și a oferit premii în carți în valoare de peste 2.000.000 lei (ROL).

  8 iunie 2005

  În data de 08.06.2005, la Liceul Teoretic "Miguel Cervantes" din Capitala, a avut loc ceremonia premierii elevilor claselor a VIII-a - a XII-a care au ocupat locurile întâi, doi și trei la olimpiada organizata de catre Inspectoratul General al Municipiului București pentru disciplina istorie.

  Cu aceasta ocazie, Asociația Stindard a oferit premii și diplome, elevii premiați primind carți cu tematica istorica în valoare de aproximativ 7.500.000 lei.

  De menționat este și faptul ca fara efortul susținut al editurilor Saeculum, Vestala și INMER, asemenea acțiune ar fi fost dificil de realizat.

  Având în vedere contextul creat de Ziua Eroilor - 9 iunie, sarbatoare naționala, precum și apropierea tinerilor de carte, în special de cele privind istoria poporului român, Asociația Stindard a facut înca un pas spre îndeplinirea unuia dintre obiectivele sale, oferind aceste carți celor care mâine vor scrie istoria.

  În credința ca astfel de acțiuni reprezinta un imbold pentru tineri, dar și pentru alte organizații neguvernamentale, membrii Asociației Stindard își propun susținerea unor noi proiecte cultural-istorice.
  Comunicatul a fost preluat de saptamanalul electronic "VOLUNTAR" al Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile ("www.fdsc.ro).

   
  Copyright © 2002 www.stindard.ro