Concursul "Epopeea Independentei"

[Regulamentul concursului]


1.
Carol I a comandat Armata Română în Războiul de Independență (1877-1878). Reședința domnitorului, pe timpul operațiunilor, a fost stabilită la:
2.

Locotenentul Ioan Rosetti a luptat la Plevna în cadrul Batalionului 3 Vânători. Acesta a murit în timpul atacului din ziua de:3.
La Opanez s-a ridicat un monument al eroilor români din Războiul de Independență. Pe fațada acestuia a fost inscripționat textul : "Aici, puțina oaste a României, în amintirea străbunilor ei viteji, birui, în avântul ei, pentru onoare, pentru credință, pentru libertate". Autorul cuvintelor este:
4.
Monumentul eroilor români din Războiul de Independență de la Smârdan (Inovo) a fost distrus de bulgari în 1916. Ansamblul artitectural a fost refăcut de Societatea Cultul Eroilor în anul:
5.

Militarii români care au murit în luptele de la Grivița au fost depuși în osuarul capelei Grivița. Inițiativa realizării ansamblului a fost luată de:
6.
Monumentul eroilor români din Războiul de Independență de la Smârdan a fost ridicat de statul român, în anul 1883, pe mormântul comun al eroilor români. Autorul acestuia a fost sculptorul:
7.
Monumentul Vânătorilor din Războiul de Independență (1877-1878) a fost dezvelit în memoria celor 250 de eroi ai Batalionul 2 Vânători din Ploiești, căzuți pentru cucerirea redutei Grivița la 30 august 1877. Acesta a fost dezvelit în ziua de:
8.


Locotenent - colonelul George Măldărescu a comandat Regimentul 10 Dorobanți în timpul luptelor de la Grivița. Ofițerul a fost decorat pentru modul în care s-a distins în luptă cu:
9.
Bulgarii au realizat la Poradim, Muzeul "Luptătorul român 1877-1878". O mare parte din exponate au fost trimise de România. Muzeul s-a amenajat în perioada:10.
Bustul sergentului Grigore Ion Alucăi se află dispus în curtea Muzeului "Luptătorul român 1877-1878" din Poradim și este așezat la câțiva metri de bustul maiorului Șonțu. Acesta a fost realizat de:
11.

Mausoleul eroilor români, ruși și bulgari căzuți în Războiul de Independență 1877-1878 a fost realizat după planurile arhitectului Penco Koicef. Piatra de temelie a edificiului a fost așezată la:

12.
Maiorul I. Pleșoianu a depus în morminte individuale, în vara anului 1942, un număr de 11 eroi români exhumați de la Plevna. Militarii români au fost centralizați la :13.
Dorobanții români, comandați de căpitanul Constantin Merieșescu, s-au distins în lupta constra turcilor de la Podul Skit (9 noiembrie 1877). Cuvintele: "Dorobanții înaintară cu cea mai mare tărie și cu un curaj mai presus de orice laudă" îi aparțin:
14.
Busturile din bronz ale maiorului Gheorghe Șonțu și soldatului Ion Grigore Alucăi au fost furate din curtea Muzeului "Luptătorul român 1877-1878" (Poradim). Din motive de siguranță, bustul Regelui Carol I a fost mutat la:
15.


Maiorul Moise Groza s-a distins în asaltul asupra redutei Grivița 1 (30 august 1877). Pentru merite deosebite, acesta a fost propus pentru a a fi decorat cu:


a) "Steaua României" în grad de cavaler
b) "Steaua României" în grad de comandor
c) "Steaua României" în grad de ofițer.

 


Date de contact (* - câmpuri obligatorii )

Nume: *

Prenume: *

Vârsta: *
ani

Studii absolvite: *
Şcoală generală
Liceu
Facultate
Postuniversitare

Ocupaţia: *

Email-ul dvs.: *

Telefonul: *

Adresa poştală: *

Judeţul: *

Comentarii (opţional):

 

Va multumim pentru participare !


 

 

Copyright © 2002 www.stindard.ro