Asociatia Europeana de Studii Geopolitice si Strategice ”Gh.I.Bratianu”
 
 
 
 

CARTEA DE ISTORIE

Hagi Curda (Camâsovca). Un sat românesc din Basarabia istorica


Volumul Hagi Curda (Camâsovca). Un sat românesc din Basarabia istorica este o carte a satului, scrisa cu dragoste si sinceritate, cu bucurie si durere. Rasfoind-o, in fata ochilor ti se perinda, ca într-un caleidoscop miraculos, numeroase evenimente, fapte, locuri, privelisti si, desigur, oameni din partea locului.
Din cate stim, este pentru prima oara cand vede lumina tiparului o carte dedicata exclusiv satului Hagi Curda.
O particularitate a lucrarii lui Tudor Iordachescu consta in impletirea istoriei satului cu istoria poporului din care fac parte si hagicurdenii.
Nu mai este pentru nimeni un secret ca bastinasii sunt lipsiti de multe drepturi in sudul actual al Basarabiei, ca si in Nordul Bucovinei cu tinutul Herta si cu raioanele nord-basarabene ce alcatuiesc in prezent regiunea Cernauti, ca si in stanga Nistrului, pana la Bug (si chiar la est de Bug, pana in Caucazul de Nord, cat se intind satele moldovenesti). Inclusiv lipsiti de dreptul de a invata, de a cunoaste istoria nationala. Din acest punct de vedere, initiativa lui Tudor Iordachescu de a prezenta consatenilor, altor eventuali cititori, istoria localitatii de bastina prin prisma Istoriei românilor este una extrem de eficienta, utila, benefica: cei care vor deschide cartea in cautarea unor fapte si oameni din satul natal, vor ajunge la obiectivul cautarii lor prin intermediul unor adevarate lectii de stiinta si demnitate nationala, niste fascinante prelegeri despre momente cruciale din istoria poporului din care se trag.
Cele mai multe pagini de istorie au in vedere sudul basarabiei, satele ?i orasele natale din imediata apropiere a localitatii natale a hagicurdenilor. In conditiile in care constiinta bastinasilor, a românilor sud-basarabeni a fost si mai este metodic otravita de o propaganda mincinoasa si agresiva, nu incape nicio indoiala ca stradaniile lui Tuodor Iordachescu vor avea efectul scontat: oricine va citi paginile de istorie nationala, va intelege de unde cu adevarat se trage si astfel isi va da seama mai usor ce se intampla cu consatenii sai acum, ce primejdii ii paste si ce ar fi facut pentru a nu ajunge la pierzanie... (...)
Victor Pohila.
Cuza Voda - fauritor al statului national român modern

 


Domnul colonel (r) dr. Cristache Gheorghe aduce in fata publicului cititor inca doua volume de istorie, dedicate, ambele, lui Cuza Voda: Cuza Voda - fauritor al statului national român modern si Un domnitor, o epoca - Cuza Voda in constiinta românilor. Cele doua lucrari au aparut recent, in conditii grafice deosebite, la Dinasty Books Proeditura Tipografie SRL.

Un domnitor, o epoca - Cuza Vodă in constiinta românilor

 


Despre primul volum, domnul academician Dan Berindei scrie: "Am primit cartea Dvs Cuza Voda, fauritor al statului national român modern, scrisa la 150 de ani de la aparitia României pe harta Europei. Este vorba de o sinteza utila a unui moment de seama al istoriei nationale. Cartea este scrisa cu daruire patriotica. Bogat ilustrata, ea il duce pe cititor inapoi in vremurile astazi trecute, dar prin care am ajuns astazi la România zilelor noastre. Nu pot decat sa va felicit pentru stradania si silinta Dvs." martie 2013

Patru decenii în serviciul Casei regale a României

Eugeniu Arthur Buhman: "Patru decenii în serviciul Casei regale a României. memorii 1898 - 1940", Editura Sigma, București, 2006 (552 pagini).
Editie ingrijita de Cristian Scarlat.

* * *

Florin Constantiniu,
membru corespondent al Academiei Române
:


"... in anonimatul sau, Eugeniu Buhman s-a aflat in pozitia de observator privilegiat al Curtii Regale a României, sub trei suverani - Carol I, Ferdinand I si Carol al II-lea, din 1898 pana in 1940...
In memoriile lui Eugeniu Buhman sunt informatii de valoare diferita de la amanunte apartinand asa-numitei la petite istoire (aventurile amoroase ale Reginei Maria) pana la date de cel mai mare interes pentru istoria politica a României (planul maresalului Prezan si al generalului Antonescu de a lua puterea, legaturile lui Prezan cu legionarii etc.). Uneori cele doua registre se interfereaza, ca in cazul biografiilor Elenei Lupescu si a lui Ernest Urdareanu, ele insele atat de intrepatrunse."

Caragaci - sat românesc din Bugeac.

 


Petru Ujeuca a păstrat nestinsă în inima sa dragostea înflăcărată pentru un adevărat Bugeac, în care elementul românesc să se simtă întru totul acasă. O dragoste fără margini ca stapa natală, luminată de licărul lacurilor şi al limanelor mării, călită de asprimea Crivăţului şi cea a verilor prea fierbinţi, a iernilor prea reci. La fel a fost şi viaţa domniei sale, începută într-un sat ale cărui rosturi a căutat să le priceapă de la cea mai fragedă vârstă, continuată în spaţiul de înaltă culturalitate şi tradiţie de apostolat al Şcolii Normale din Bârlad.
Dan Ravaru

32 Héros roumains sur le territoire belge entre les années 1916-1918 et 1940-1945.
Autorul cărții, Luc FRANÇOIS este un susținător înflăcărat al cauzei României si al românilor, în țara sa Belgia. În prezent, este angajat al Muzeului Regal al Armatei și de Istorie Militară de la Bruxelles, Belgia.
Din proiectele domnului Luc François amintim:
- traducerea lucrării în limba română,
- "Roumanie: 15 ans apres la Révolution".
Doritorii pot să se înscrie în baza noastră de date pentru a fi contactați în momentul publicării lucrării în limba română, utlilizând formularul din rubrica sugestii a site-ului nostru.

Români în Europa și în lume. Mărturii pentru eternitate
Dr. Gheorghe CRISTACHE, dr. Florian TUCA: "Români în Europa și în lume. Mărturii pentru eternitate", Editura Europa Nova, București, 2002 (350 pagini)
* * *
Autorii sunt cunoscuții istorici militari dr. Gheorghe CRISTACHE și dr. Florian TUCA, membrii ai Academiei Oamenilor de Știinta din România.
Cartea, sub forma unui dicționar, prezintă într-o formulă absolut nouă, cimitirele și operele comemorative de război românești si străine din România, ca și pe cele românești din străinătate. Textul, însoțit de un număr important de fotografii, reprezintă o contribuție de substanță nu numai la cunoașterea istoriei noastre, ci și la dezvoltarea cultului față de Eroii Neamului, la educarea patriotică, civică a românilor, cu prioritate a generației tinere.
Academician ȘTEFAN PASCU:
"Prin problematica abordată, ca și prin maniera de tratare, lucrarea se înscrie ca o noutate absolută pentru istoriografia românească.
În "Români în Europa și în lume. Mărturii pentru eternitate", autorii ne-au făcut o mare surpriză, benefică pentru demersul științific: anume, au introdus un capitol de sine stătător în care sunt prezentate cimitirele eroilor români aflate pe pământuri străine. O mențiune cu totul specială se cuvine a fi făcută și în legătură cu cel de-al treilea capitol al lucrării. În el se abordează, cu competența și probitate profesională, tot o problemă nouă pentru istoriografia românească. Este vorba de evidențierea cimitirelor și monumemtelor dedicate militarilor din alte state căzuți pe teritoriul României. Fie că acestea se referă la foștii luptători din taberele aliate, fie la cei ai adversarilor, și unele și altele și toate la un loc au darul să ateste sentimentele de respect ale romanilor față de jertfiții altor țări și popoare, să ateste spiritul de adânc umanism care i-a caracterizat întotdeauna pe locuitorii trăitori de milenii in spațiul Carpato - Danubiano - Pontic."
Altarele eroilor neamului
Dr. Florian TUCA, dr. Gheorghe CRISTACHE: "Altarele eroilor neamului. Monumente și însemne memoriale în aria de trăire românească. Mic dicționar ", Editura Europa Nova, București, 1995, (334 pagini)
* * *
Prof.dr. Josif Constantin DRĂGAN:
"...Autorii și-au botezat cartea cu un titlu pe cât de frumos și de inspirat, pe atât de expresiv: "Altarele eroilor neamului". După știința noastră, ea se înscrie ca o primă lucrare unitară, pe o astfel de temă din istoriografia noastră."
Academician ȘTEFAN PASCU:
"Autorii valoroasei lucrări n-au precupețit nici timp nici osteneală pentru realizarea acestui Mic dicționar, pe care-l prețuim drept Mare dicționar, străbătând țara "Mare" de-a lungul și de-a latul, din Câmpia Tisei până la Nistru și de la Marea cea Mare până la Țara Fagilor și Ținutul Herței, oprindu-se, de peste șapte sute de ori, pentru a fotografia monumente, pentru a copia cele înscrise pe acestea, cu pioșenie, dragoste și venerație pentru monumente și, mai ales, pentru cei ce sunt cinstiți de urmași prin asemenea monumente."
 
Copyright © 2002-2019 www.stindard.ro