Marţi, 11 noiembrie 2003, o coloană de transportoare blindate aparţinând Batalionului 150 Infanterie Războieni, care acţiona în cadrul operaţiunii Enduring Freedom din Afganistan a fost atacată cu focuri de armă automată în zona localităţii SPIN PODLAC. În urma incidentului sergentul major FOGORAȘI IOSIF – SILVIU a fost rănit mortal, iar sergentul major SAMOILĂ MIHAI – ANTON a fost grav rănit. Câteva zile mai târziu, din cauza rănilor grave, Mihai, cel care a ieşit pe turela TAB-ului pentru a-l scoate pe Silviu de sub focul inamic, a decedat. Militarii români se întorceau dintr-o misiune umanitară.
Corpurile neînsufleţite ale celor doi Eroi au fost aduse în localităţile lor natale, Aleşd respectiv Beiuş. Ceremonialurile militare au fost impresionante, atât prin participarea unor înalte oficialităţi militare şi civile – Ioan Mircea Pascu, ministrul apărării, Gl. Mihail Popescu, şeful SMG, ataşatul militar al SUA, col. Ricard Mc Clellan – dar mai ales prin participarea la funeralii a marii majorităţi a locuitorilor din cele două oraşe bihorene.
Prin Decret al Preşedintelui României a fost acordat celor doi subofiţeri înaltul titlu de „Eroi ai României” şi Ordinul „Virtutea Militară în Grad de Cavaler” cu însemne de Război. Cei doi Eroi au fost înaintaţi în gradul de sublocotenent p.m. Silviu era proaspăt căsătorit. Mihai era căsătorit şi a lăsat în urmă un băieţel şi o fetiţă. Nu dorim nimănui să trăiască ceea ce au trăit cei care au fost acolo şi au trebuit să privească în ochii părinţilor, soţiilor dar mai ales a copiilor celor doi foşti colegi.
Cercurile „Cultul Eroilor” din liceele pe care le-au absolvi cei doi Eroi bihoreni, le poartă numele.

Pin It on Pinterest