Volumul Hagi Curda (Camâsovca). Un sat românesc din Basarabia istorica este o carte a satului, scrisa cu dragoste si sinceritate, cu bucurie si durere. Rasfoind-o, in fata ochilor ti se perinda, ca într-un caleidoscop miraculos, numeroase evenimente, fapte, locuri, privelisti si, desigur, oameni din partea locului.
Din cate stim, este pentru prima oara cand vede lumina tiparului o carte dedicata exclusiv satului Hagi Curda.
O particularitate a lucrarii lui Tudor Iordachescu consta in impletirea istoriei satului cu istoria poporului din care fac parte si hagicurdenii.
Nu mai este pentru nimeni un secret ca bastinasii sunt lipsiti de multe drepturi in sudul actual al Basarabiei, ca si in Nordul Bucovinei cu tinutul Herta si cu raioanele nord-basarabene ce alcatuiesc in prezent regiunea Cernauti, ca si in stanga Nistrului, pana la Bug (si chiar la est de Bug, pana in Caucazul de Nord, cat se intind satele moldovenesti). Inclusiv lipsiti de dreptul de a invata, de a cunoaste istoria nationala. Din acest punct de vedere, initiativa lui Tudor Iordachescu de a prezenta consatenilor, altor eventuali cititori, istoria localitatii de bastina prin prisma Istoriei românilor este una extrem de eficienta, utila, benefica: cei care vor deschide cartea in cautarea unor fapte si oameni din satul natal, vor ajunge la obiectivul cautarii lor prin intermediul unor adevarate lectii de stiinta si demnitate nationala, niste fascinante prelegeri despre momente cruciale din istoria poporului din care se trag.
Cele mai multe pagini de istorie au in vedere sudul basarabiei, satele ?i orasele natale din imediata apropiere a localitatii natale a hagicurdenilor. In conditiile in care constiinta bastinasilor, a românilor sud-basarabeni a fost si mai este metodic otravita de o propaganda mincinoasa si agresiva, nu incape nicio indoiala ca stradaniile lui Tuodor Iordachescu vor avea efectul scontat: oricine va citi paginile de istorie nationala, va intelege de unde cu adevarat se trage si astfel isi va da seama mai usor ce se intampla cu consatenii sai acum, ce primejdii ii paste si ce ar fi facut pentru a nu ajunge la pierzanie… (…)
Victor Pohila.

Pin It on Pinterest